Ο Καθηγητής SÉRALINI Κερδίζει Δίκη Κατά Των ΓΤΟ (GMO)

seralini

Από το 2012 ο Γάλλος καθηγητής Gilles-Eric Séralini βρίσκεται στο στόχαστρο του λόμπι της βιοτεχνολογίας όταν δημοσιοποίησε μια μακροχρόνια έρευνα η οποία έδειχνε ότι στα επιστημονικά πειράματα όπου αρουραίοι σιτίζονται με  ΓΤΟ  πέραν των 90 ημερών, τους προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα και όγκους.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Food and Chemical Toxicology (FCT) τον Σεπτέμβριο του 2012, αλλά αποσύρθηκε τον Νοέμβριο του 2013, μετά από τη παρατεταμένη δυσφημιστική εκστρατεία του λόμπι υπέρ των ΓΤΟ.

Αργότερα τον Ιούνιο του 2014 η μελέτη αναδημοσιεύτηκε σε άλλο περιοδικό αξιολογημένο από ομότιμους. Όμως αυτή η αναδημοσίευση της μελέτης δεν καλύφθηκε τόσο καλά από τα κυρίαρχα ΜΜΕ όσο κάλυψαν την αρχική ανάκληση.

Τώρα, ο καθηγητής Séralini είναι στην επικαιρότητα και πάλι – αυτή τη φορά επειδή κέρδισε μια σημαντική νίκη σε δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση, που αποτελεί τη δεύτερη δικαστική νίκη για τον Séralini και την ομάδα του σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στις 25 Νοεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε τον Marc Fallous, πρώην πρόεδρο της βιομοριακής μηχανικής Επιτροπής της Γαλλίας, για πλαστογραφία και χρήση πλαστογραφίας. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα. Η καταδίκη του Fallous αναμένεται τον Ιούνιο το 2016.

Όμως, σύμφωνα με άρθρο από την ιστοσελίδα του Séralini, ο Fallous χρησιμοποίησε ή αντέγραψε την υπογραφή ενός επιστήμονα του οποίου το όνομα είχε χρησιμοποιηθεί, χωρίς τη συγκατάθεσή του, για να υποστηρίξει ότι ο Séralini και οι συνεργάτες του έκαναν λάθος στις μελέτες τους στα προϊόντα της Monsanto, συμπεριλαμβανομένου του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού.

Και δεύτερη δικαστική νίκη

Η δεύτερη τέτοια νίκη για την ομάδα του καθηγητή αφορά ένα δυσφημιστικό άρθρο που δημοσίευσε το γαλλικό περιοδικό Marianne το οποίο χαρακτήρισε την ερευνητική ομάδα του Séralini ως «επιστημονική απάτη».

Αυτό που λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν σχετικά με την αρχική μελέτη του Séralini για τους ΓΤΟ είναι ότι αποσύρθηκε μόνο μετά από τη σοβαρή επίθεση από τη Monsanto και την βιομηχανία της βιοτεχνολογίας. Η ενορχηστρωμένη επίθεση έφτασε μάλιστα στο σημείο να δημιουργήσει μια νέα θέση εργασίας (συντάκτης για Βιοτεχνολογία) στο περιοδικό Food and Toxicology (Τρόφιμα και Τοξικολογία). Η νέα θέση δόθηκε σε έναν πρώην υπάλληλο της Monsanto που κατάφερε να πείσει το συντάκτη του περιοδικού να αποσύρει τη μελέτη.

Τώρα, περισσότερο από 2 χρόνια αργότερα, τα γεγονότα έχουν ως εξής:

η πρωτότυπη μελέτη της ομάδας του Séralini έχει αναδημοσιευθεί σε ένα διαφορετικό περιοδικό αξιολογημένο από ομότιμους, στο Environmental Sciences Europe(Περιβαλλοντικές Επιστήμες στην Ευρώπη).

έχουν κερδίσει δύο βασικές αγωγές εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να καταστρέψουν τη φήμη τους

και τρίτον μια πρόσφατη επιστολή αξιολογημένη από ομότιμους η οποία υποστηρίζει ότι ο Séralini και η ομάδα του ίσως είχε δίκιο στην ανακάλυψή τους που δείχνει όγκους σε πειραματόζωα που τρέφονται με ΓΤΟ.

Με άλλα λόγια, η ασφάλεια των ΓΤΟ είναι υπό αμφισβήτηση για να πούμε το λιγότερο, όπως εξίσου έχουν προειδοποιήσει αμέτρητοι ανεξάρτητοι επιστήμονες, και η μελέτη του Séralini στέκεται ως ένας ακόμα λόγος ανησυχίας για το εν εξελίξει πείραμα με τους ΓΤΟ. Δείχνει επίσης μέχρι που μπορεί να φτάσει η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας για να δυσφημίσει οποιαδήποτε ανεξάρτητη επιστήμη έρχεται σε σύγκρουση με τη δική της εκδοχή για την επιστήμη.

Πηγή

Δείτε επίσης:

Η Monsanto σε δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Χάγη

Η Ελλάδα «ρίχνει πόρτα» στα μεταλλαγμένα: Πρόστιμο 500.000€

Δημόσια διαβούλευση για την απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ

ΝΑΙ της ευρωβουλής στα μεταλλαγμένα

Λίστα βιβλιογραφικών πηγών (επιστημονικές δημοσιεύσεις και αναφορές) για τις επιπτώσεις των ΓΤ στην Υγεία

«Πράσινο φως» για καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη

Advertisements

One thought on “Ο Καθηγητής SÉRALINI Κερδίζει Δίκη Κατά Των ΓΤΟ (GMO)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s