Μητρικό γάλα και ανάπτυξη του εγκεφάλου

mhtriko_gala_featΤο ανθρώπινο γάλα έχει χαρακτηριστεί ως η βέλτιστη τροφή για την ανθρώπινη ανάπτυξη και εξέλιξη, λόγω των διατροφικών, αντιμολυσματικών και βιολογικών ιδιοτήτων του.

Έχει μοναδική σύσταση, που το κάνει να διαφέρει από το αγελαδινό γάλα και από τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος. Ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί ως

διαχρονικός εμβολιασμός. Εξασφαλίζει τη βιολογική, αλλά και συναισθηματική υγεία του βρέφους. Το μητρικό γάλα είναι ελεύθερο μικροβίων και έχει αντισώματα που προφυλάσσουν το βρέφος από λοιμώξεις. Οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες και τα άλατα που περιέχει βρίσκονται σε αναλογίες ιδανικές για την ανάπτυξη του βρέφους.

Η επίδραση του θηλασμού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου έχει εξεταστεί σε πολλές μελέτες. Έχει φανεί λοιπόν ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν υψηλότερη βαθμολογία στις δοκιμές της γνωστικής ανάπτυξης από ό, τι τα παιδιά που τρέφονται με τυποποιημένα γάλατα.

H γνωστική ανάπτυξη ενός βρέφους είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που επηρεάζεται από πολλαπλούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Μετα- ανάλυση των Anderson και συν A. συμπεριέλαβε 20 μελέτες που αξιολόγησαν τη γνωστική ανάπτυξη στις ηλικίες μεταξύ 6 μηνών και 15 ετών. Αυτή η μετα-ανάλυση έδειξε ότι ο θηλασμός συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες ως προς τη γνωστική ανάπτυξη από ό, τι η διατροφή με τυποποιημένα γάλατα.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η θετική επίδραση στη γνωστική ανάπτυξη προκαλείται από την περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (LCPUFA), ιδίως του δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA), που συσσωρεύεται στις νευρικές μεμβράνες κατά τη βρεφική ηλικία.

Παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση σίτισης, δηλαδή τη σωματική ή ψυχολογική επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, θα μπορούσαν επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο. Είναι επίσης πιθανό, οι μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν, να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν τα βρέφη τους καλύτερα από ό, τι οι μητέρες που χρησιμοποιούν τα τυποποιημένα γάλατα.

Η διάρκεια του θηλασμού της μητέρας αντανακλά, σε κάποιο βαθμό, την ανησυχία της για την καλή διαβίωση του βρέφους και τη μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού, που εν μέρει σχετίζεται με την κοινωνική τάξη και την εκπαίδευσή της.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό, οι μελέτες που συγκρίνουν τους δείκτες της ανάπτυξης του εγκεφάλου σε θηλάζοντα και μη θηλάζοντα βρέφη, να πραγματοποιούν έλεγχο σε παράγοντες όπως η μητρική εκπαίδευση, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας και, ει δυνατόν, η νοημοσύνη της μητέρας.

  • Βιβλιογραφία
    • ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ. Στάση ζωής και υγείας – Θεμέλιο ζωής Υπουργείο Υγείας, Εθνική επιτροπή Μητρικού Θηλασμού Κύπρου
    • James W Anderson, Bryan M Johnstone, and Daniel T Remley. Breast-feeding and cognitive development: a meta-analysis1–3. Am J Clin Nutr 1999;70:525–35.
    • Kim Fleischer Michaelsen1, Lotte Lauritzen1, Marianne Hørby Jørgensen2 and Erik Lykke Mortensen. Breast-feeding and brain development. Scandinavian Journal of Nutrition 2003; 47 (3): 147 _/151

Πηγή: mednutrition.gr

Δείτε επίσης:

Μια γιορτή για το θηλασμό

101 Λόγοι για να θηλάσετε το παιδί σας

«Μάνα εκ του Μαστού» Δρ. Μουρούτης

Ο θηλασμός «όπλο» κατά των παθήσεων του αναπνευστικού

Νέα δεδομένα για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s