Δεν υπήρξε η κατάλληλη πλειοψηφία για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών στην ΕΕ

melises

Πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία, στη μόνιμη Επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων (SCFCAH) της ΕΕ, για την πρόταση της Κομισιόν να απαγορεύσει τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων στις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες.

Στην ψηφοφορία δεν έγινε εφικτό να υπάρξει η ειδική πλειοψηφία που ήταν αναγκαία για να περάσει η πρόταση της Κομισιόν. Τώρα η επιτροπή προσφυγών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποφασίσει για την τύχη της πρότασης.

Ο κ. Friedhelm Schmider, Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, δήλωσε με αφορμή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι «η πρόταση για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών δεν έλαβε ειδική πλειοψηφία στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής, κάτι που δείχνει ότι τα κράτη μέλη έχουν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνονται από την Επιτροπή. Τα μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αναμενόμενη στρεμματική απόδοση, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, χωρίς όμως να υπήρχε βελτίωση στην υγεία των μελισσών».

Από την πλευρά του ο κ. Carlos Palomar, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου για την Προστασία των Φυτών (AEPLA), δήλωσε ότι «τα κράτη μέλη ήταν επιφυλακτικά για να πάρουν μια τόσο σημαντική απόφαση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όταν τα επιστημονικά δεδομένα από τις χώρες που έχουν αναλάβει τα κατάλληλα μέτρα, δείχνουν ότι η συνύπαρξη μεταξύ αγροτών και μελισσοκόμων είναι απόλυτα εφικτή, και με αμοιβαία οφέλη. Τα προβλήματα υγείας των μελισσών οφείλονται σε πολλές περιπτώσεις σε παράσιτα, ασθένειες αλλά και στην κακή διατροφή».

Πηγή: agrotypos.gr

Advertisements

2 thoughts on “Δεν υπήρξε η κατάλληλη πλειοψηφία για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών στην ΕΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s