Σπιτική ταραμοσαλάτα

ταραμοσαλατα
Όταν βρεθεί η κατάλληλη συνταγή ακόμα και η παρασκευή ταραμοσαλάτας είναι εύκολη διαδικασία.

Γιατί να πάρουμε το έτοιμο που δε γνωρίζουμε τί είναι όλα αυτά τα περίεργα που περιέχει, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε πεντανόστιμη σπιτική ταραμοσαλάτα σε ελάχιστο χρόνο;
ΥΛΙΚΑ
– 200 γρ. ταραμάς
– ¼ κιλού ψωμί
– 1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
– 2 λεμόνια (χυμός)
– 1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πρώτα μουσκεύουμε το ψωμί, αφαιρούμε τη κόρα, στύβουμε καλά τη ψίχα με τα χέρια και την αφήνουμε σε καθαρή πετσέτα για να φύγουν τα υγρά. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το λιώνουμε χτυπώντας το για αρκετή ώρα σε ξύλινο, παραδοσιακό γουδί. Όταν τελειώσουμε, προσθέτουμε τον ταραμά και τον χτυπάμε έως ότου πάρει ένα λευκό χρώμα. Αν θέλουμε την ταραμοσαλάτα λιγότερο αλμυρή μπορούμε να ξαλμυρίσουμε τον ταραμά βάζοντας τον σε ένα τούλι και ξεπλένοντας τον με νερό (προσοχή μην σας διαλυθεί).

2. Ενώ χτυπάμε τον ταραμά, προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ψωμί, συνεχίζοντας να «δουλεύουμε» με το γουδί, έως ότου το μείγμα γίνει σαν μια παχύρευστη αλοιφή. Τότε, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού εναλλάξ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Όταν αρχίζει πια να δημιουργείται η τελική μορφή της ταραμοσαλάτας δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο ή λεμόνι.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με ελιές και αρκετό ελαιόλαδο.

Χρόνος εκτέλεσης: 25 λεπτά
Μερίδες: 3-4

Πηγή: proionta-tis-fisis.blogspot.com

Παρατηρήσεις :  Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γουδοχέρι με μπλέντερ (όπως εγώ στη φωτογραφία, αλλά δεν είναι ότι καλύτερο για τη συγκεκριμένη ποσότητα καθώς χρειάζεται ταυτόχρονα ανακάτεμα με σπάτουλα, έγινε τέλεια όμως!) ή πολυμίξερ.

Με την προσθήκη μιας βρασμένης πατάτας ή μαγειρεμένης στον ατμό, μέτριου ή μεγάλου μεγέθους γίνεται τέλεια.

Ο καλύτερος ταραμάς είναι ο γνήσιος (ο λευκός). Είναι βέβαια πολύ ακριβότερος (17,8€/κιλο από σούπερμάρκετ δυστυχώς καθώς δεν υπήρχε χρόνος για έρευνα αγοράς), αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη «ροζ γλίτσα». Είναι αρκετά αλμυρός αλλά με την προσθήκη πατάτας και περισσότερου λεμονιού και ελαιόλαδου εξισορροπείται η γεύση!

Καλή επιτυχία!!!

ταραμοσαλατα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s