Τα μπέργκερς με κρέας αλόγου εισάγονταν και στην Ελλάδα!

 alogoΜπιφτέκια που περιείχαν DNA αλόγου εντοπίστηκαν και σε δεύτερη παραγωγική μονάδα στην Ιρλανδία, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Το Σάββατο είχε ανακοινωθεί ο εντοπισμός μίας πρώτης τέτοιας μονάδας, που προμήθευε με μπιφτέκια βοδινού κρέατος την αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Tesco και τα φαστφούντ Burger King.

Η χώρα προέλευσης του κρέατος ως πρώτη ύλη και στις δύο περιπτώσεις είναι η Πολωνία.

Για τη δεύτερη εταιρεία, με την επωνυμία «Rangeland» έγινε γνωστό ότι εξήγαγε μπιφτέκια βοδινού κρέατος στη Σουηδία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ωστόσο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι κανένα από τα ύποπτα προϊόντα δεν έχουν φτάσει σε καταναλωτές και ότι σταμάτησε την παραγωγή μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

 alogo2
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας Burger King την Πέμπτη, η βρετανική διεύθυνση της γνωστής αλυσίδας Burger King αποκάλυψε τελικά, παρά τις προηγούμενες διαψεύσεις της, ότι τα «νόστιμα» burgers της περιείχαν και κρέας αλόγου.
Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε ξεσπάσει σάλος στην Ιρλανδία όταν βρέθηκε, ύστερα από τεστ DNA, ότι ο «100% μοσχαρίσιος κιμάς» της εταιρείας επεξεργασίας κρεάτων Silvercrest είχε και κρέας αλόγου που προερχόταν από μη εξουσιοδοτημένο προμηθευτή στην Πολωνία.
Παρά τις αρχικές διαψεύσεις του βρετανικού Burger King, οι έλεγχοι στα burgers της αλυσίδας fast-food έδειξαν ότι ήταν μολυσμένα με κρέας αλόγου.
Η εταιρεία προμηθεύεται τον «100% μοσχαρίσιο κιμά» της από την ιρλανδική Silvercrest.
Τέλος, το Burger King ζήτησε συγνώμη από τους πελάτες του και υποσχέθηκε ότι μελλοντικά θα πραγματοποιεί ποιοτικούς ελέγχους στον κιμά που σερβίρει.

Παραθέτουμε την αρχική ανακοίνωση παρακάτω,  όπου φαίνεται ο ελλειπής έλεγχος από τον ΕΦΕΤ, καθώς δεν έλεγξε τα προίόντα του Lidl μετά την ανακοίνωση της έρευνας.

«Στις 15.01.2013 η Ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSAI) δημοσίευσε τα αποτελέσματα του ελέγχου που έγινε σε μπιφτέκια (beef burgers) που είχαν παραχθεί από τις επιχειρήσεις Silvercrest Foods και Liffey Meats Ltd στην Ιρλανδία και Anglo Beef Processors t/a Dalepak Foods Hambleton DC στο Ηνωμένο Βασίλειο και περιείχαν DNA αλόγου.

Τα συγκεκριμένα, μάλιστα, είχαν διακινηθεί σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο και πωλούνταν στα super market Tesco, Lidl, Aldi, Dunnes Stores και Iceland.

Ο ΕΦΕΤ επικοινώνησε άμεσα με τις αντίστοιχες αρχές της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες ανέφεραν πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας του ΕΦΕΤ.
Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές»

Βρήκαμε τα κείμενα στο Likelarissa.gr

StopAlimentarius

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s