Η χημεία στο πιάτο μας

Picture

Σε ένα πρόσφατο άρθρο των NYTimes φαίνεται ότι η κατάσταση ελέγχου της διατροφής μας έχει ξεφύγει κανονικά. Σε λίγο δεν θα τρώμε κρέας με κάποια αντιβιοτικά, αλλά θα παίρνουμε κατευθείαν το αντιβιοτικό που υποτίθεται προορίζεται για το ζώο απλά σε διάφορες γεύσεις αφού η αναλογία των φαρμάκων κοντεύουν να είναι μεγαλύτερη της τροφής.

Το 80% των αντιβιοτικών που πωλούνται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ πηγαίνει στο κοτόπουλο, το χοιρινό ή το μοσχαράκι που βάζουμε στο πιάτο μας. Όμως οι παραγωγοί δεν είναι καθόλου υποχρεωμένοι να δώσουν λογαριασμό τι χρήση κάνουν με όλα αυτά τα φάρμακα.

Τα αντιβιοτικά θεωρούνται τα πετράδια του στέμματος της σύγχρονης ιατρικής. Έχουν παίξει σπουδαίο ρόλο στην υγεία ενάντια στις λοιμώξεις, ειδικά μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά πολλοί επιστήμονες λένε ότι η αποτελεσματικότητά τους έχει πια διαβρωθεί από την αλόγιστη χρήση, τόσο για θεραπευτικούς λόγους, όσο και για την εκτροφή ζώων. Το αποτέλεσμα είναι η ολοένα αυξανόμενη αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Το πρόβλημα έγινε ολοφάνερο όταν η F.D.A. ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής φαρμάκων για ανθρώπους καταλήγει στις διάφορες φάρμες. Όταν το 1977 είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, το πολιτικό κατεστημένο πέρασε αποφάσεις ενάντια σε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η κατάσταση τώρα να είναι εκτός ελέγχου. Τα πουλερικά παίρνουν αντιβιοτικά που είναι για την πνευμονία και τον στρεπτόκοκκο. Κι αν αναρωτηθεί κανείς γιατί τόση σαλμονέλα στα πουλερικά, η εξήγηση είναι ότι έχουν γίνει ανθεκτικά σε πάρα πολλά αντιβιοτικά.


Monsanto – η μεγάλη πληγή

Picture

Η μεγαλύτερη πληγή της διατροφής μας είναι η Monsanto. 

Η γεωργική εταιρεία κολοσσός έχει κατακτήσει την κορυφή της διατροφικής αλυσίδας  χάρη στους σπόρους της. Δεν είναι συνηθισμένοι σπόροι – είναι γενετικά τροποποιημένων (GM) για να αντέχουν ακόμα και να παράγουν ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Οι μεταλλαγμένοι σπόροι καλαμποκιού και σόγιας της Monsanto, είναι τόσο διαδεδομένοι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών και τώρα, μια νέα γενιά «superweeds» (υπερζιζανίων) έχει εξελιχθεί που αντιστέκονται σε αυτές τις ισχυρές χημικές ουσίες. Οι αγρότες τότε, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αγοράσουν το σπόρους της Monsanto και να μπουν σε μια κούρσα με τη φύση.

Τώρα, η EPA έχει ξεκινήσει την επανεξέταση ενός από τα στελέχη καλαμποκιού της Monsanto που έχει κατασκευαστεί για να παράγει το φυσικό φυτοφάρμακο Bt. «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που εγείρουν ανησυχίες ότι αναπτύσσεται μια αντίσταση στα εντομοκτόνα σε κάποια τμήματα της ζώνης του καλαμποκιού», όπου κυριαρχεί το καλαμπόκι της Monsanto. Κάποια σκουλήκια  φαίνεται να έχουν αποκτήσει ανοσία σε αυτό, και είναι υπεύθυνα για μια νέα αποικία superworms (σκουλίκια γίγαντες) που είναι βέβαιο ότι θα εξαπλωθούν σε όλη την Midwest.

Στο μεταξύ, η Monsanto κυκλοφόρησε πρόσφατα μια νέα ποικιλία γλυκού καλαμποκιού που περιέχει το παρασιτοκτόνο Bt. Και για πρώτη φορά, η Monsanto θα το διαθέσει στην αγορά ως ‘φρέσκο’ προϊόν, αντί ως συστατικό επεξεργασμένης τροφής. Παρά το γεγονός ότι η Whole Foods, η Trader Joe και η General Mills έχουν αρνηθεί να μεταφέρουν το καλαμπόκι, η Wal-Mart θα ξεκινήσει την αποθήκευση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού κατά τους επόμενους μήνες, χωρίς καμία ετικέτα που να ενημερώνει τους καταναλωτές για το τι αγοράζουν.

Και η Monsanto ελπίζει να κρατήσει τους καταναλωτές στο σκοτάδι. Η εταιρεία ξόδεψε πρόσφατα 4.200.000 δολάρια προσπαθώντας να πνίξει μια πρωτοβουλία για ψηφοφορία στην Καλιφόρνια, που θα απαιτούσε την επισήμανση των προϊόντων τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Η πρόταση 37 θα έφερνε τις ΗΠΑ στη ίδια θέση με την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, που απαιτούν ήδη ετικέτες για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. 91 τοις εκατό των Αμερικανών υποστηρίζουν την επισήμανση των γενετικά μεταλλαγμένων τροφών.

Όσοι 
αντιτίθενται στην πρόταση 37 ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα αυτά είναι αβλαβή και υπάρχει άδικη προκατάληψη.

Αυτά λένε οι Αμερικάνοι αλλά εμείς εδώ οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε δει πουθενά ταμπελίτσα στα μεταλλαγμένα. Και είμαστε ακριβώς στα ίδια μαύρα σκοτάδια της άγνοιας, έχοντας την ίδια ακριβώς απορία: αφού τα μεταλλαγμένα δεν βλάπτουν, γιατί τόση εμμονή στην άρνηση ετικέτας;

Όποιος καμαρώνει για τα καμώματά του, δεν καμαρώνει στα κρυφά…
Advertisements

3 thoughts on “Η χημεία στο πιάτο μας

 1. καλό το αρθράκι, δε λέω αλλά έλεος πια με τη μονσάντο… μια εταιρεία είναι όπως η syngenta, η bayer crop και άλλες πολλές με γενετικά τροποποιημένα φυτά.

  Στην ευρώπη, όσα γενετικά τροποποιημένα φυτά/προιόντα υπάρχουν/καλλιεργούνται μόνο για ζωοτροφή. Δεν εγκρίθηκαν ποτέ ως τροφή για τον άνθρωπο. Το μόνο γενετικώς τροποποιημένο προιόν που καταπίνουμε όλοι μας είναι η σόγια και ειδικά στις σοκολάτες (75% της παγκόσμιας κατανάλωσης σόγιας είναι γενετικώς τροποποιημένη).

  Και επειδή βλέπω ότι παραπάνω αναλύεται μόνο τα μειονεκτήματα, τι έχετε να πείτε για το γεγονός ότι τα γενετικώς τροποποιημένα σώζουν κόσμο από την πείνα στην αφρική γιατί είναι πιο φθηνά από τα «δήθεν» βιολογικά και ορισμένες φορές και πιο ασφαλή..
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8567593/E.coli-Germany-admits-that-locally-grown-bean-sprouts-are-cause-of-outbreak.html το λινκ παραπάνω είναι για τα βιολογικά φασολάκια που στείλαν 3000 στο νοσοκομείο και σκότωσαν 29…

  και τέλος, αγαπητέ blogger και λοίποι φίλοι αν πιστεύεται ότι τα φυτά που υπάρχουν σήμερα είναι αγνά, γελιέστε! Η Μητέρα φύση ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τις τροποποιήσεις, πριν από κάμποσες χιλιάδες χρόνια. Πλέον, έχει γίνει εξπέρ!

  Αντιός!

  Μου αρέσει!

  1. Παίρνετε τη ζωή σας αρκετά αψήφιστα.
   Δεν έχετε δίκιο όσον αφορά το ποιος τρώει τα μεταλλαγμένα. Το σύνολο της καλλιέργειας καλαμποκιου αποτελείται από τους μεταλλαγμένους σπόρους κατά βάση της αγαπημένης μας μονσαντο.
   Και δεν είναι μόνο αυτό. Δυστυχώς πολλά από αυτά που τρώμε και κυρίως θα τρώμε από δω και στο εξής θα προέρχονται από μεταλλαγμένους σπόρους μιας και η ΕΕ δε θα μας δίνει το δικαίωμα να ξέρουμε από που προέρχεται η τροφή μας, δες εδώ https://stopalimentarius.wordpress.com/2012/09/16/gmo/
   Ακόμη και να δινόταν μόνο ως ζωοτροφή, γιατί αυτό σε καθησυχάζει; Ότι τρώει το ζώο καταλήγει σε αυτόν που θα φάει το ζώο.
   Όσον αφορά την Αφρική εδώ είσαι λάθος πληροφορημένος για την κατάσταση με τα λαχανικά εκεί, αλλά δεν είναι θέμα συζήτησης εδώ, αυτή τη στιγμή.
   Οσον αφορά τα βιολογικά που αναφέρεις πιθανόν να έχεις δίκιο αλλά αυτό αφορά όσους τρώνε αυτά τα βιολογικά…
   Για δες όμως εδώ τι προκαλούν τα μεταλλαγμένα
   https://stopalimentarius.wordpress.com/2012/09/23/gmomonsanto/
   https://stopalimentarius.wordpress.com/2012/09/21/steirosi/
   https://stopalimentarius.wordpress.com/2012/09/25/gmositos/
   https://stopalimentarius.wordpress.com/2012/10/04/gmoeurope/
   Στη διάθεσή σου για συζήτηση

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s